OSTOMİ İLE YAŞAM

KOLOSTOMİ , İLEOSTOMİ VE ÜROSTOMİ SONRASI YAŞAM

Ostominiz var ise istediğiniz herşeyi yiyebilirsiniz.

Favori yemekleriniz mi var? Eğer doktorunuz normalde yemiş olduğunuz yemeklere onay verirse , istediğiniz gıdaları tüketebilirsiniz. Eğer kolostomi veya ileostominiz var ise, her gıdanın sindirim sisteminizi farklı etkilediğini göreceksiniz.

Bazı gıdaların ostomiden önce vücutta gaza sebep olduğu gibi , ostomiden sonra da bazı gıdalar sebebiyle vücutta gaz oluşur. Gaza sebep olacak gıdaları mümkün oldukça az veya rahat olduğunuz ortamlardayken tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Gaza sebep olan gıdaları hiç tüketmemek gibi bir mecburiyet yoktur.

Bazı gıdalardan gaz, diyare, kabızlık, sindirim problemi veya idrar kokusu oluşması muhtemeldir. Fakat hangi gıdaların bunlara sebep olduğu tamamiyle hastanın vücuduna özgüdür. 

 Eğer gıdaların size nasıl etki edeceğinden emin değilseniz , dışarıda yemeden önce evde en azından bir kez deneyiniz. Böylelikle yemeğin size nasıl etki edeceğinden endişelenmeyip bulunduğunuz anın keyfini çıkarabilirsiniz.

 Yemeği sık çiğneyerek yemek ve yanında bol su tüketmek gıdanın yan etkilerini azaltacaktır.

Belirli gıdalara karşı oluşan sindirim reaksiyonları

Gaz

Kuşkonmaz, fasulye, bira, brokoli, brüksel lahanası, lahana, gazlı içecekler, karnabahar, soğan, bezelye

Sindirim Eksikliği

Elma , lahana , kereviz, hindistan cevizi, mısır, kurutulmuş meyve, mantar, fındık, ananas, patlamış mısır, tohum, meyve kabuğu, sebze kabuğu

Yoğun dışkı oluşumu

Elma suyu, muz, peynir, makarna, pirinç, fistic ezmesi, patates (kabuksuz), tapioca

Az yoğun dışkı oluşumu

Kızarmış gıdalar, üzüm suyu, yüksek şekerli gıdalar, kuru erik suyu, baharatlı gıdalar

Dışkı kokusunun artması

Alkol, kuşkonmaz, brokoli, kuru fasulye, yumurta, balık, sarımsak, soğan, bezelye

Dışkı kokusunun azalması

Tereyağı, kızılcık suyu, maydanoz, yoğurt

 

Ürostomiye sahip iseniz , idrar kokusu hakkında endişeleniyor olabilirsiniz. Bazı gıdalar daha yoğun idrar kokusuna sebep olur.

Fakat su veya kızılcık suyu içerseniz oluşan kokuyu mümkün oldukça azaltabilirsiniz.

 

İdrar kokusunu kontrol altına almak

Kokunun artması

Kuşkonmaz, balık, sarımsak, soğan

Kokunun azalması

Her gün 8 ila 10 bardak su , kızılcık suyu veya kafeinli olmayan içeceklerden tüketmek

 

Ostominiz var ise spor yapabilirsiniz.

Ameliyat öncesi yaptığınız sporlar çok temas ve tehlike içermiyor ise iyileştikten sonra önceden yaptığınız sporları yapmakta ve keyfini çıkarmakta özgürsünüz. Dışkının veya idrarın vücudu terkettiği bölge olan stomanın zarar görmesi en büyük tehlikedir. Bu yüzden zorlu sporları tekrar yapamayabilirsiniz.

Eğer spora devam etmek istiyorsanız, doktorunuzdan veya ilgili hemşireden yapacağınız aktiviteler sırasında stomanızı korumak için gerekli özel ürünler ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi alınız.

Ameliyattan sonra ağırlık kaldırmaya hazır olup olmadığınız hakkında doktora danışınız. Risk oluşumunu engellemek için cerrahi operasyondan sonraki kesikler iyileştikten sonra ağırlık kaldırmaya özen gösteriniz. Tamamiyle iyileştiğiniz zaman, doktorunuz yada ilgili hemşireniz karın bölgesine ağırlık kaldırırken destek verecek bir cihaz tavsiye edebilir. Yüzmek, koşmak veya diğer fiziksel aktivitelerin ostomi torbanıza zarar vereceğini düşünüyorsanız, ostomi torbanızı sabitlemesi için kemer kullanınız.

 

Ostominiz var ise, çalışmaya devam edebilirsiniz.

Ameliyattan sonra tamamiyle iyileştince , iş hayatına geri dönebilirsiniz. Ostominizle tamamiyle rahat hissedene kadar programınızı sınırlandırıp çalışmayı veya patronunuzla sınırlı çalışmak hakkında konuşmayı düşünebilirsiniz.

Fazla yük taşınmasını gerektiren bir işe sahipseniz , doktorunuzdan iş esnasında stomanızı nasıl koruyacağınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

Gerçekten iyi ve hazır hissediyorsanız çalışmaya başlayınız. İşte ostomi ile nasıl başedeceğiniz hakkında endişeleriniz var ise mutlaka doktorunuzla veya ilgili hemşireniz ile görüşünüz.

Endişelerinizin sizi kötü etkilemesine izin vermeyin. Tekrar çalışmak normal rutininize geri dönmenizi kolaylaştıracaktır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Ostominizi saklayabilirsiniz.

Kullandığınız ostomi torbasının çok belirgin olduğunu düşünebilirsiniz. Aynaya baktığınızda giysilerinizin altında ostomi torbası olması sürekli dikkatinizi çekebilir. Stomanızdan gelen her sesin çok yüksek geldiğini ve herkesin duyduğunu düşünebilirsiniz.

Çoğu kişi onlara ostominiz olduğunu söylemediğiniz sürece bu durumu farketmez. Ostomiyle birlikte yaşamaya alıştıkça ostomi torbanızı nasıl saklayacağınız ve sesi nasıl mümkün oldukça azaltacağınız hakkındaki tüyoları öğreneceksiniz. Bu tüyolardan bazıları şunlardır;

  • Ostomi torbanızın üçte biri dolduğunda boşaltınız. Böylelikle giysilerinizin altında şişlik oluşmaz.

  • Size en uygun olacak ostomi torbasını kullanmak için mutlaka ilgili hemşirenize danışınız.

  • Eğer ostomi torbanızı boşaltırken oluşan kokudan endişeleniyorsanız, kokuyu minimalize etmek hakkında ilgili hemşirenize danışınız.

En yakın arkadaşınıza yada güvendiğiniz, sevdiğiniz kişilere ostomi torbanızın dışarıdan belli olup olmadığını , torbanın sizin düşündüğünüz gibi ses çıkarıp çıkarmadığını sorun. Herkesin vücudu zaman zaman ses ve koku oluşumuna sebep olur. Bu durum gününüzün kötü geçmesine neden olacak veya utanmanızı gerektirecek bir durum değildir.

Ostominiz var ise istediğinizi giyebilirsiniz.

Ostominiz var ise giysi limitiniz yoktur. Fakat stomanızın konumundan dolayı bazı giysiler sizin rahatınızı engelleyebilir. Örneğin sıkı bel bantları, kemerler stomanız üzerine baskı yapabilir. Farklı tarzlarda kıyafetler denemekten çekinmeyin.

Mayo gibi vücudunuzu saran kıyafetleri giymek konusunda endişelenmeyin. Özel perakendeciler vasıtasıyla bulunabilen ostomi mayoları ve giysilerini de tercih edebilirsiniz . 

Ostominiz varsa istediğiniz her yere gidebilirsiniz.

Gezi öncesi planlama gerekli olsa da ostomi olmanız seyahat etmenizi engellememelidir. Eğer uçak ile seyahat edecekseniz , ostomi eşyalarınızı mutlaka yanınızda olacak ve olmayacak çantalarınızda ayrı ayrı bulundurunuz.

Doktorunuzdan ostominiz ve durumunuzu belirten belge alabilirsiniz. Böylelikle havaalanında ilgili görevlilere bu belgeyi gösterip durumunuz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz.

Ostomisi olan başka kişilerle iletişim kurun.

Ostomisi olan diğer kişilerle iletişim halinde olun. Sizinle aynı durumda olan kişilerle konuşmak ,paylaşımda bulunmak güveninizi tekrar kazanmanıza ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Doktorunuza yada hemşirenize sormaktan çekindiğiniz soruları rahatça paylaşabilirsiniz. Hatta ostomiyle yaşama adapte olma konusunda bazı tüyolar bile öğrenebilirsiniz.